3e prik tegen corona

Categorie:
0
0

Wie komen daarvoor in aanmerking? Kan je die ook kopen, als je niet in aanmerking zou komen? Dit kan namelijk wel met de griepprik, heb ik begrepen.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 12 oktober 2021 14:58
679 Bekeken
0
Privé antwoord

Na twee vaccinaties heeft men een goede tijd goede bescherming tegen Covid 19 of corona. Een nieuwe besmetting beschermt tegen erg ziek worden; je kan ook geen klachten hebben. Die besmetting werkt zelf als een ‘vaccinatie’ en kan je afweer nog (breder) versterken. Bij ouderen bv. 75 jaar en ouder kan de afweer sneller verminderen dan bij jongeren of mensen die corona doormaakten zonder vaccinatie vooraf. Daarom wordt een 3e prik tegen corona gegeven, te beginnen bij de oudere burgers. Dit wordt booster genoemd (booster is Engels en betekent versterken). Dat gaat het beste voor de winter. Maar er werd ook een extra griepgolf verwacht en daarom is wat eerder in oktober / november de griepprik gegeven. Dus kan de 3e prik tegen corona in december vallen voor de oudste groepen. Intussen worden nieuwe vaccins tegen corona ontwikkeld: tegen nieuwe varianten, met een andere weg van werking en het kan zijn dat de volgende prik dus een ander type wordt dan je eerste twee prikken. Men kijkt of het gecombineerd kan worden: tegen griep en covid 19.
Neem je vaccins volgens landelijk voorschrift, en zo nodig in overleg met je huisarts, of specialist. Vraag die het toe te dienen. Mensen met ernstige afweerstoornis, dus ook zij met een transplantatie van hart, nier of longen en behandelingen moeten ondergaan die de afweer sterk beperken zullen van hun specialist eigen adviezen krijgen. Dat geldt ook bij ziekten waar de behandelingen de afweer remmen, bv. bij reuma.
Bij omicron blijkt dat de antistoffen van eerdere vaccinaties niet zo goed werken tegen omicron. Maar bij de booster worden ook T-cellen gemaakt en die bestrijden de omicron wel goed.
Inmiddels is geadviseerd ook later de inentingen te herhalen en intussen hebben veel oudere mensen vijf vaccinaties in totaal gehad. De noodzaak is gelegen in afnemende afweer met de tijd en het komen van nieuwe varianten.
(131021-200122-030222) [280222] [30-01-2023]

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 13 oktober 2021 09:24