acuut overlijden

0
0

Ik help al een jaartje mijn buurvrouw als vrijwilliger en mantelzorger. Haar gezondheid kwakkelt en er is kans dat ze niet lang meer leeft. Hoe moet het bij acuut overlijden? Ik weet niet wat ik dan moet doen.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 25 juli 2015 22:13
1033 Bekeken
0
Privé antwoord

Denk na hoe je het haar en haar kinderen of familie kunt vragen. Je wilt weten wie te waarschuwen bij haar (plotselinge) ernstige ziekte of zelfs overlijden en wie alles regelt. Neem die regeling niet op je als je niet zeker weet niet op te draaien voor kosten, bv. die van de begrafenis. Help maar teken niets. Als ze geen kind of familie heeft, overleg je welke instantie of groep voor haar kunnen zorgen bij overlijden. Dat kan uiteindelijk de gemeente zijn. Vraag met tact of zij in haar verzekeringspapieren wil kijken of dingen geregeld zijn. Werden eventuele de premies betaald, de polissen bij de hand? Heeft ze een uitvaartpolis? Als ze geen uitvaartpolis heeft, heeft ze een bedrag beschikbaar voor de kosten van haar uitvaart? Alles gaat stapsgewijs: wie moeten er gewaarschuwd worden, zijn er wensen, staan die ergens opgeschreven, zal jij het voor haar opschrijven, e.d. Als je buurvrouw het al opgeschreven heeft, kan je – na haar toestemming – dat lezen en kijken wat je eventueel kan doen. Let op: teken niets, en houd rekening er mee te moeten stellen, dat het je veel te zwaar wordt. Dan geef je dat de huisarts, wijkverpleging, e.d. schriftelijk aan. Als vrijwilliger of mantelzorger moet je durven te melden tot hoe ver je helpt.
Houd een logboek bij; noteer op datum feiten en overleggen, als hulpmiddel voor later.
Als het te veel werk voor je is, kan je haar vragen hoe zij het zich had gedacht. Meld het schriftelijk haar huisarts en gemeente en stel als vrijwillige helper niet aansprakelijk ben voor hetgeen is en kan komen. En nog eens: teken niets. Erken geen aansprakelijkheid. Anders word je aansprakelijk geacht en kan het je veel eigen geld kosten. Mocht je buurvrouw komen te overlijden, dan stel je de gemeente op de hoogte en meld je jou terug te trekken. Zoek zelf ook geestelijke steun bij dit zware werk.
Datum 19-08-2014 / 25-07-2015 / 31-10-2020 / 12-11-2022

Gemarkeerd als spam
Geschreven door unknown
Anwoord op 25 juli 2015 22:13