Bed verschonen met de persoon er in

0
0

Mijn moeder kan niet meer uit bed. Hoe kan ik het bed verschonen?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 21 april 2017 14:16
8754 Bekeken
1
Privé antwoord

Zie bij voorbeeld eerst dit filmpje:’bed verschonen met zorgvrager’’

Vraag een wijkverpleegkundige of ziekenverzorger om het de eerste keren samen te doen.
Doe eventueel ringen en piercings af, stop lang haar weg en was je handen.
Kijk eerst wat moeder nog zelf kan doen, zoals heen en weerrollen en omrollen. Wat is allemaal nodig om het bed te verschonen. Is het bed zo breed, dat moeder op de ene helft kan rollen of gerold worden zonder er uit te vallen? Kan ze alleen op één zij liggen aan een kant van het bed? Of moet iemand haar daar vasthouden? Misschien heeft zij een hooglaagbed nodig met verstelbare hoogte en zijhekken die je hoog kan zetten. Zet een waszak voor het gebruikte beddengoed klaar.
Rollen is goed, de bibs optillen ook. Maar de bibs schuiven is fout, omdat bij schuiven de huid over de botten stuk kan schaven (zie decubitus). Als het even gaat dient het gewone bed veilig op klossen te staan, bv. van 30 cm. Opdat helpers het bed op heuphoogte ; rechtop staand; kunnen verschonen. Dit spaart de ruggen van de helpers. Is er ruimte aan beide kanten van het bed om er staande te werken? Het gaat sneller en is gezelliger om met twee personen te verschonen. Soms is het gewoon nodig om met twee personen het bed te werken. Leg voldoende verschoongoed klaar – met wat reserve voor ongelukjes. Is het warm genoeg in de kamer? Kleed moeder anders te voren extra aan, want ze zal het tien minuten zonder lakens en dekens moeten stellen. In de winter geef je haar een warme kruik in handen. Als moeder voor het raam ligt, doe dan de gordijnen dicht of zet een scherm er voor tegen inkijk. Doe de hoofdkussens en de opgevouwen dekens of dekbedden op een tafel of stoel nabij het bed.
Rol je moeder van jouw kant af, waar eventueel een helper je moeder vasthoudt, zodat ze niet terugrolt en niet uit bed valt. Je maakt aan jouw nu lege kant het beddengoed los, en rolt het in de richting van je moeder strak op, tegen het verspreiden van stof. Eventueel doe je dat ook met een steeklaken, dat dient om de matras tegen vieze ongelukjes en het lekken van vocht te beschermen. Breng eerst het schone hoeslaken voor de matras aan, stop die in aan het voeten- en aan het hoofdeind. Stop daarna het steeklaken, dan laken voor laken goed strak onder de matras in. Je rolt het deel van de schone lakens voor de andere kant van het bed netjes op en legt dat tegen de opgerolde gebruikte lakens, tegen de rug van moeder. Trek alles strak en glad. Hierna kan je moeder terug rollen naar jouw kant, óver de twee rollen beddengoed heen (het schone goed apart van het gebruikte goed). Nu kan je helper het oude beddengoed kalm invouwend tegen het verspreiden van stof – wegnemen. Dit alles gaat direct die waszak in. Het schone beddengoed wordt vervolgens ontrold, strak ingestopt en glad gestreken. Laat geen plooien staan. Nu kan je moeder weer recht in het midden van het bed liggen.
Als je moeder het nog kan, wil ze wellicht zelf de slopen van haar kussens verschonen. De slopen van de hoofdkussens worden afgenomen, opgerold en in de waszak gestopt. Was nog eens je handen. Doe de kussens daarna in schone slopen. Help je moeder eventueel van liggen naar zitten overeind, om de kussens achter haar te plaatsen aan het hoofdeind. De dekens verschoon je eventueel. Of je stopt haar dekbed in een schone hoes. Stop daarna de schone dekens of/en het dekbed voldoende diep in aan het voeteneind, zodat je moeder een goed gemakkelijk te hanteren dek heeft. Trek het dek bij haar voeten een stuk van de basis af, zodat er ruimte komt voor haar tenen. Dit gaat spitsvoeten tegen, en geeft ruimte voor been-voet-oefeningen. Voldoende voet- en teenruimte is prettig. Soms is een dekenboog en/of voetenplankje nodig om comfortabel te liggen. De dekenboog heeft een kant die diep onder de matras wordt geschoven. De dekens en lakens gaan dan er over heen, zodat er geen druk is op de benen van de dekens. Een verticaal voetenplankje steunt tegen het voeteneind. Moeder kan dan zich met haar voeten tegen het plankje afduwen, hetgeen prettig is, ook voor de stuit. En het kan spitsvoetvorming tegen gaan.
Misschien waardeert je moeder het als je een aangenaam geurtje sprenkelt op haar bed, en eventueel een vaas bloemen bij haar bed zet. Dan geniet ze extra van haar schoon bed.
Problemen: het wordt lastig, of niet te doen: als het bed te smal is en te dicht bij de muur staat, zodat je niet er tussen kan komen. Denk dan aan een sofa of brancard waar je moeder tijdelijk op kan liggen. Het is ook lastig als het bed te smal is, en moeder meer dan de helft van het bed neemt als ze naar één kant op haar zij gerold ligt. En als je het alleen moet doen. Dan is het goed met een professional (verpleegkundige, ziekenverzorger) te overleggen. Dat is zeker nodig bij het bestaan van decubitus. Hier is wel eens gespecialiseerde zorg nodig. Als je moeder heel veel hulp nodig heeft, kan een tilinstrument uitkomst bieden. Dan moet je het veilig gebruik er van heel goed leren (video film, eerst proberen zonder je moeder er in). Een (verhoogd) ziekenhuisbed thuis is dan vaak nodig. Dan is echter wel veel meer ruimte nodig om je moeder veilig in stevig aan het tilapparaat te hangen en van het bed te lichten. Is er zo’n ruime geschikte kamer in huis? (21-04-2017) (070123)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 21 april 2017 14:18