Binnenshuis vallen

1
0

Ik ben niet sterk. Mijn man is erg groot en zwaar. Hij loopt zeer moeilijk. Wat moet ik doen als hij in huis valt?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 26 juni 2016 21:17
1359 Bekeken
1
Privé antwoord

Binnenshuis: indien je man thuis valt, probeer hem dan niet op te tillen. Blijf kalm en vraag of hij pijn heeft of krijgt. Als het ernstig lijkt, bel je gelijk 112. Je krijgt dan telefonische begeleiding. Zet de luidspreker aan en leg de hoorn ergens neer. Daarna bel je om hulp buren, kind of andere helper. Doe zo nodig de voordeur uit het slot, en op een kier.
Als je man goed bij kennis is, vraag dan of hij pijn heeft, die pijn erger wordt, of hij zich kan bewegen. Kijk hoe hij arm voor arm en been voor been beweegt. Als hoofd en nek goed lijken, vraag hem dan zijn hoofd op te tillen. Als je man denkt op te kunnen staan, laat hem alleen op staan. Ondersteun hem niet of een beetje. Laat hem niet op jou leunen om overeind te komen. Als hij op jou valt, zijn er mogelijk twee gewonden. Als hij rustig op kan staan zonder pijn, kunnen jullie kijken of hij zich als tevoren kan bewegen. Uiteraard meld je dit aan je mantelzorgers – per telefoon of mail, in het zorgboek. Blijf ook kalm wanneer je man bewusteloos is, bel 112. Schuif een dun kussen onder zijn hoofd, doe een deken over hem heen en kijk of het huis verder veilig is. Je man kan in zijn val meubels omgetrokken hebben. Als je man naar het ziekenhuis moet, kijk dan of het gas uit, er geen vuur is, de wasmachine en droger uit zijn. Denk ook aan jezelf: neem je telefoon en ook je eigen medicijnen mee. Het kan lang duren in het ziekenhuis. Als je niet mee kan gaan, vraag dan iemand anders je man te begeleiden. Houd telefoonnummers bij de hand! Soms is er een vrijwilliger in het ziekenhuis, die je man wil begeleiden. Je kan verder telefonisch informatie geven.
Ga ook na waarom je man valt. Is hij duizelig, struikelt hij. Later kan de arts mogelijk een rolstoel voor buitenshuis en een rollator voor in huis adviseren. [19-08-2019]

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 26 juni 2016 21:18