Corona: Benauwd door het mondneuskapje

Beantwoord vraag
0
0

Ik moet het mondkapje over mond en neus houden. Ik word er benauwd van. Waarom? Door zuurstoftekort? Wat kan ik doen?

Opgelost
Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 2 september 2021 21:54
121 Bekeken
Voeg commentaar toe
0
Privé antwoord

Benauwdheid door mondkapje? Probeer deze tips.
Velen van ons hebben de neiging om sneller te ademen. Toch is het belangrijk om vooral niet sneller te gaan ademen, rustig blijven, is het motto. Er bestaat geen gouden tip over hoe we het voor onszelf wat draaglijker kunnen maken, maar er zijn wel een paar tips die kunnen helpen. Ik las onlangs een paar goeie tips die graag met jullie deel, want ook in het winterseizoen zullen we een mondkapje moeten dragen.

1.Focus op je ademhaling
Probeer zoveel mogelijk in te ademen via je neus om vervolgens uit te ademen via je mond. Je neusharen werken als filter voor de verontreiniging die je inademt. Zo zorg je ervoor dat de verontreiniging in je uitgeademde lucht niet jouw lichaam binnendringt.

2. Drie maal vijf regel
Wist je dat je jouw lichaam en autonome zenuwstelsel kan voorbereiden op ademen met een mondkapje? Dit doe je dankzij de drie maal vijf regel. Deze regel voorkomt dat je zenuwstelsel komt vast te zitten in een dysfunctioneel ademhalingspatroon. Door het toepassen van deze regel wordt jouw lichaam eraan herinnerd om verkeerde ademhalingspatronen te doorbreken.

Hoe werkt deze regel precies?

STAP 1: Adem 4 seconden in door je neus. Vervolgens adem je 6 seconden uit door je mond om dan een pauze van 2seconden te nemen. Herhaal dat 5 keer. Zet na deze stap je mondmasker op.

STAP 2: Zet je mondkapje op en herhaal stap 1.

STAP 3: Na het afzetten van je mondmasker herhaal je nogmaals stap 1.

3. Verzorg jouw houding
Zorg ervoor dat er geen andere factoren jouw ademhaling belemmeren. Een ineengedoken houding is veelvoorkomende blocking factor. Zorg ervoor dat jouw romp zo recht mogelijk blijft. Op die manier heb je een open borstkas waardoor je ademhaling gemakkelijker je middenrif kan bereiken.

4. Drink voldoende water
Zorg ervoor dat jouw longen goed gehydrateerd blijven. Hierdoor blijven de slijmvliezen van je longen vochtig, waardoor je meer zuurstof opneemt én beter kan ademen.

5. Test verschillende soorten mondkapjes
Er bestaan ondertussen veel verschillende soorten mondmaskers. Test ze zoveel mogelijk. Als het buiten warm is, zit er minder zuurstof in de lucht. Het is belangrijk dat we rustig blijven ademen. Achter een dikke lap stof gaan we nog sneller ademhalen, waardoor de kans op hyperventilatie verhoogt. Een dunnere stof is daarom nu meer aanbevolen. Denk bijvoorbeeld aan de lichtblauwe wegwerpmaskers.
Niet alleen de stof, ook de kleur speelt een rol. “In de volle zon een pikzwart masker dragen is ook geen goed idee. Kies daarom niet alleen een dunne stof, maar ook een lichte kleur. Ga wel alleen voor de goedgekeurde, veilige varianten.”

Bij warm weer zweten we meer, en dan kan het masker nat worden. “Bij een mondmasker dat verzadigd is met water, komen de waterdruppels makkelijker vrij. Dan is het masker veel minder veilig. Neem dus voor de zekerheid een of twee extra maskers mee als je op pad gaat.”

Of het nu min 4 graden of 35 graden is, de veiligheidsregels blijven de veiligheidsregels: een mondmasker dragen moeten we, bijv. nog in het OV.
Nog een laatste tip ter verfrissing: om een ijsje te eten, mag je natuurlijk wel je masker even afzetten. Een win-winsituatie.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 13 september 2021 14:43
Voeg commentaar toe

Verzend je antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]