Corona, gevaar deltavariant

0
0

Ik ben twee keer ingeënt en nog moet ik oppassen voor delta. Je kan er toch goed ziek van worden. Waarom en hoe komt dat?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 18 juli 2021 21:32
3 Bekeken
0
Privé antwoord

Twee weken na je tweede vaccinatie is je afweer goed. Dan is de kans dat je ziek wordt bij nieuw contact met corona erg klein. Ook als je weer flink besmet wordt zal je niet ziek worden, of zo licht dat je het niet als corona herkent. De kans dat je toch corona verspreidt is heel erg klein. Bovendien wordt je afweer nog sterker.
Maar dan heb je de mutaties. Naarmate de pandemie heviger woedt, vergroot de kans dat er mutanten komen die door de bescherming van je afweer kunnen breken. De besmettelijkste mutant nu is de deltamutant; hier komen veel meer virusdeeltjes vrij dan bij de Britse variant. Er komt zelfs veel uit de neus. Zo verspreidt het virus heel snel door de bevolking. Mensen die de delta hebben zonder het te weten zullen veel virus verspreiden. Dus goed ingeënte mensen worden dus niet zo zeer ziek, maar verspreiden het wel. En dan als je de jongere mensen, die nog niet ingeënt zijn besmet, zullen die door meer virusdeeltjes zieker kunnen worden. Hoewel er minder jongeren op de intensive care (i.c.) komen krijg je toch een snelle stijging van getallen.
Dit komt omdat de delta variant op een andere manier de cellen binnen komt dan de eerdere varianten. Dit maakt dat je opgebouwde afweer niet goed past tegen deze corona. Dus bij besmetting kan je licht ziek worden, of niet, maar je kan wel veel virus verspreiden zonder het te weten. Wie bijzonder verzwakt is, bv. bij niertransplantatie of kankerbehandeling, krijgt bij delta eerder grote complicaties.
Dus moet je bij delta corona de isolatieregels weer toepassen: binnenblijven, neusmondkapje in de winkel omdoen, gedurende 10 dagen. Om te kijken of je negatief bent, moet er getest worden op aanwezigheid van het virus. Dan kan de isolatie misschien wat korter zijn. En dat hoor je dan van de overheid: RIVM en/of GGD, niet van de regering. Pas op: commerciële tests kunnen veel minder betrouwbaar zijn. Voor de economie en omdat mensen de regels niet volhouden en er mee stoppen, krijg je snel grote verspreiding. De redenen voor jou om de regels weer streng toe te passen zijn bescherming van de mensen die niet ingeënt zijn (jongeren, ouderen die vaccinaties misten of weigerden) en mensen met verzwakte afweer; zij worden sneller ziek en krijgen meer complicaties. Samengevat: delta werkt anders, verspreidt zich sneller, werkt anders, de vaccinaties helpen de ziekte verzwakken, de regels blijven dan nodig (mond-neus-kapje, anderhalve meter afstand, 10 dagen zelfquarantaine als je twijfelt). De regels kan je nalaten na twee weken gezond zijn of eerder met een officiële negatieve corona-test, en als je heel erg zeker wil zijn, met twee tests op twee opvolgende dagen. (18-07-21).

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 18 juli 2021 21:34