Corona-inenting, wat kan je zelf

0
0

Wat kan ik zelf doen bij inentingen tegen corona? Het is ingewikkeld. Hoe zijn de risico’s?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 15 april 2021 15:45
787 Bekeken
0
Privé antwoord

In de loop van 2021 is het krijgen van je corona-vaccin steeds eenvoudiger geworden. Dat kwam door al het nieuwe, onvoldoende voorraden en aanvoer, en technische eisen om het te bewaren. Je kan je huisarts spreken of de GGD bellen en mailen. Intussen geven vooral de GGDs deze inentingen. Het is wel nodig dat de toediener de prikvoorschriften goed volgt, want de vaccins moeten bij zeer lage temperaturen vervoerd worden.
Na het eerste vaccin Astra-Zenica, kwam Pfizer, en daarna Moderna en er zijn er meer onderweg. Gebleken is dat de tweede en derde vaccinatie betere afweer oproepen. Deze ontwikkelingen zijn nog volop gaande. Dit zullen we de komende jaren zien. Geleerden, overheid en farmaceutische industrieën werken hier samen, elk van uit de eigen taken en verantwoordelijkheden. De huisarts kan je hier adviseren.
Na de injectie moet je een kwartier onder toezicht wachten, voor de kleine kans dat je een sterke allergische reactie krijgt. Dit blijkt bij miljoenen doses extreem zeldzaam te zijn en bovendien heel snel goed te behandelen.
Uit studies is gebleken dat je het beste drie keer ingeënt wordt, na de eerste keer is vijf weken wachten het beste voor de tweede prik, en daarna moet je minstens zes maanden wachten, alvorens de derde vaccinatie te krijgen. Overwogen wordt om na ongeveer een jaar een vierde prik te geven.
Na je prik krijg je een certificaat, na de tweede prik een nieuw certificaat, en na je derde prik (de booster) een derde certificaat met het merk vaccin en de datums. Maak een foto van je certificaten op je telefoon, sla het ergens op. Zend het je huisarts voor je dossier. Via je DigiD kan je een app krijgen waarop je vaccinatietoestand direct te vinden is.
Ernstige bijwerkingen zijn extreem zeldzaam en vallen in de eerste drie weken (Zie bij ‘complicaties bij coronavaccinatie’). Een ernstige complicatie is bv. sinustrombose in de hersenen. Dit uit zich door ernstige hoofdpijn, wazig en dubbelzien, misselijkheid, sufheid). Meld dit snel en bij het vinden van een tekort aan bloedplaatjes, weten de artsen in het ziekenhuis direct je goed te behandelen. Meld daarbij altijd welk vaccin je kreeg: Pfizer, Astra-Zenica, Moderna, Janssen. Het is uiteraard niet bekend hoe ziek je zou zijn geworden van corona zonder vaccinatie. (21-08-21) (130222).

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 15 april 2021 15:47