Corona-inenting, wat kan je zelf

0
0

Wat kan ik zelf doen bij inentingen tegen corona? Het is ingewikkeld. Hoe zijn de risico’s?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 15 april 2021 15:45
28 Bekeken
0
Privé antwoord

Er zijn 5 wegen: coronavaccinatie-afspraak.nl / bel 0800-7070 / je huisarts roept je op / brief van de GGD.
en je kan je melden via www.prullenbakvaccin.nl
Door veel zaken kan je corona-inenting verwarrend zijn. Hoofdlijn blijft: zoveel mogelijk mensen inenten, dan groeit de groep met afweer tegen corona.
(1) Het is geen voordringen als je zelf op coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak regelt, zodra ze plek hebben. Men heeft je BSN (burger servicenummer) nodig. Lukt het niet, probeer het een week later weer. Help anderen die onhandig zijn op internet. Je maakt twee afspraken. Dit kan voor twee mensen.
(2) Bel 0800-7070. Het kan erg druk zijn; dan moet je een uurtje wachten of terugbellen.
(3) De HUISARTS kan je een tijd opgeven. De huisarts geeft het Astra-Zenica vaccin – met een heel erg klein ernstig risico. Door negatieve berichten weigeren mensen Astra-Zenica, dit is heel onterecht. Wie niet bang is, kan vragen om een overgebleven dosis krijgen; weggooien is duur. www.prullenbakvaccin.nl is door huisartsen gestart om overgebleven vaccins te geven aan mensen die dat willen en snel langs kunnen komen. Bij Janssen is één prik voldoende.
Wie kwetsbaar is, meldt dat. Meld ook als je een verzorger bent (vrijwilliger, mantelzorger, ambulancier, brandweer, politie, werkers in klinieken, etc.) of leraar, handhaver, etc. Hoe bereik je op tijd je prik locatie? Ziek of een operatie betekent uitstel. Speciaal overleg is nodig bij mensen die bloedverdunners slikken. Wie ziek is, belt af en maakt een nieuwe afspraak.
Na je prik moet je een kwartier wachten wegens een zeer kleine kans op een sterke allergische reactie. Dan is een simpele prik adrenaline - dat klaarligt - voldoende. Na een miljoen inentingen is het een enkele keer gebeurd.
Na je prik krijg je een certificaat, na de tweede prik een nieuw certificaat, met het merk vaccin en de datums. Maak een foto op je telefoon, sla het ergens op. Zend het je huisarts voor je dossier.
Er zijn aan deze inentingen zeer kleine -niet te vermijden – risico’s. Maar corona is veel riskanter voor jou en je omgeving (zie ‘’bijwerkingen corona-vaccin’ en ‘risico’s van coronaziekte’). Deze vaccins zijn zorgvuldig gemaakt en veel beter en veiliger dan de lang bekende griepprik. Dit dankzij de goede samenwerking tussen veel hardwerkende geleerden en laboratoria over de wereld die voldoende geld kregen.
Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam en vallen in de eerste drie weken (Zie bij ‘complicaties bij coronavaccinatie’). Een ernstige complicatie is bv. sinustrombose in de hersenen. Dit uit zich door ernstige hoofdpijn, wazig en dubbelzien, misselijkheid, sufheid). Meld dit snel en bij het vinden van een tekort aan bloedplaatjes, weten de artsen in het ziekenhuis direct je goed te behandelen. Meld altijd welk vaccin je kreeg: Pfizer, Astra-Zenica, Moderna, Janssen. (16-05-21) (15-04-2021)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 15 april 2021 15:47