Crisiskaart. Medische kerngegevens

0
0

Hoe noteer ik mijn medische gegevens in mijn crisiskaart?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 31 januari 2022 16:03
392 Bekeken
0
Privé antwoord

Doel: op een vel stevig papier staan al je medische kerngegevens getypt, zodat in nood de artsen direct goed kunnen onderzoeken. Op één vel typ je samen met je buddy (zie: buddy) jouw belangrijke punten. Het begint met: Medische kerngegevens - je naam - geboortedatum - BSN burgerservicenummer. En ''vertrouwelijk te houden'' duidelijk erbij. Dateren. Onderaan zet je je naam, en die van je buddy. Print het uit. Teken het en je buddy tekent voor ‘gelezen’.
. Vervolgens je adres en telefoon.
Dan volgen je klachten en je diagnoses, liefst niet meer dan vijf. Noteer niet alles wat je weet want dat kan erg veel worden. Het belangrijkste eerst: bv. hart met ritmestoornis - ernstige longziekte door roken - chemokuur - zeldzame erfelijke ziekte - aangetoonde allergie voor een bepaalde stof. De eventuele acute problemen eerst (epilepsie - diabetes type I). Dan je medicijnen: elk middel één regel: met dosis, hoe vaak per dag. De lengte van die therapielijst toont hoeveel zorg je krijgt. Dan naam en telefoon van je huisarts, specialist, apotheek, ziekenhuis. Je ziekteverzekeraar en relatienummer; ook of je de premie hebt betaald. Liefst ook het mailadres. Meld ook als je niet verzekerd bent. Dan kan passende hulp worden gezocht. Denk ook aan je inentingen. Een regel over je overtuiging: islam - agnost - als of je euthanasieverklaring bij je huisarts is. Zo nodig in het Engels, of Turks, Marokkaans, etc. aan de achterkant.
Uitleg: Wie in een acute stress is (aangereden op straat, ijlende koorts, bewusteloos) kan niet meer goed denken, onthouden, weergeven. Dan is jouw crisiskaart nuttig.
Je buddy (zie buddy) is je vertrouwenspersoon, die je gegevens alleen in jouw belang bekend maakt. De buddy kan eventueel jouw DigiD regelen en onthouden, maar zet het niet in je crisiskaart. Stel daarom deze crisiskaart met je buddy op, inclusief dateren, printen, ondertekenen, op haar of zijn telefoon fotograferen. De buddy heeft het ook op de eigen smartphone. Als je van de kaart bent, belt men van jouw vel papier je buddy om vlot te overleggen, jou bij te staan, je bekenden te berichten; alles om jou te helpen. Dan zal je behandeling en je zorg zo goed mogelijk gaan. Want je helpers verliezen geen tijd met het zoeken naar je gegevens, ook omdat dan enkele onderzoeken niet meer nodig zijn. Houd het altijd bij je. En noteer elke belangrijke verandering, print, dateer en teken het opnieuw. Nog een tip: als je crisiskaart klaar is, lees nog eens dit zorgweetje om te zien of het goed is. Verzoek aan de lezers: meld via de website zorgweetjes.com verbeteringen, maar ook goede ervaringen; DANK. (071121-150122-030222)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 31 januari 2022 16:05