Digitale erfenis geregeld?  

0
0

Hoe moet het met mijn internet en digitale bankregelingen na mijn dood? En hoe is dat bij iemand die ineens overlijdt en niets geregeld heeft?

Opgelost
Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 12 november 2022 20:58
150 Bekeken
0
Privé antwoord

Als je doodgaat, en niet gezorgd hebt dat een buddy (zie buddy ) al je inloggegevens en (pin)codes weet, kan je postuum problemen achterlaten, die vermijdbaar zijn. Noteer voor je buddy hoe je toegang krijgt tot je laptop, tablet, smartphone en geef dit aan je buddy. Als je via de bank betaalt, toon dan je buddy hoe je dat doet. Dus je boodschappen en digitale betalingen. Heb ook een lijstje gereed met abonnementen, vaste donaties, vaste lasten, lidmaatschappen? Loop samen je bankrekeningen door om te zien welke kosten kunnen stoppen. . Overleg met de bank(en). Ga na hoe je dit wilt regelen. Met je officiële overlijdensbericht stoppen veel inkomsten (pensioen, AOW, eventuele lijfrente). Houd er rekening mee dat een paar maanden je bankrekening geblokkeerd is, tenzij het een en/of rekening is geworden met je buddy. Dan kan de langstlevende de bankrekening voortzetten. Als je oud bent of je einde nabij, bespreek dan met de bank(en) wat het beste gedaan kan worden om de goede financiële afhandeling zo min mogelijk gehinderd wordt. Je kan het ook allemaal noteren, en de notitie veilig wegbergen. Jij en je buddy kunnen steun ondervinden van bepaalde sites met de zoekterm ‘digitale erfenis’. Om het eenvoudiger te maken, kan je bankrekeningen sluiten op één na, nl. die waar je je inkomsten krijgt. Na je overlijden kan je buddy ook je digitale contacten sluiten, je mailadres opheffen. Dit kan samen met de beheerder van zijn internet account worden geregeld.
Als iemand overlijdt en er niets geregeld is, kunnen bureaus die digitale erfenis regelen een eind komen door toch wachtwoorden en codes te kraken. Maar dat is niet gegarandeerd en kan het een en ander kosten. Het komt dus voor dat gratis accounts lang ongebruikt blijven (12-11-2022)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 12 november 2022 21:03