Driewielfiets

1
1

Omdat ik oud ben, adviseert men mij een driewielfiets te gebruiken. Waarom? Waar moet ik op letten?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 26 december 2021 12:00
498 Bekeken
0
Privé antwoord

Op hoge leeftijd reageer je trager, houd je minder balans en zijn je spieren zwakker. Je merk dit het eerst aan grote onzekerheid bij het op de fiets omkijken naar achteropkomend snel verkeer aan grote onzekerheid. Kijk ook of je nog eenvoudig met één hand kan fietsen. Zo niet, dan ben je toe aan een driewielfiets. Probeer eens bij het lopen snel links én dan rechts te kijken terwijl je doorloopt. Als je dan draaierig en wankel wordt is het tijd voor een driewieler. Een driewieler is de oplossing om toch sneller vooruit te gaan en conditie te onderhouden. Op een driewieler fiets je heel anders dan op een tweewieler. Oefen daarom eerst heel rustig waar weinig verkeer is, bv. in een park met fietspaden. Kijk naar You Tube filmpjes, bv. van de fietsersbond.
Op een fiets houd je bij een scherpe bocht met je gewicht goed balans. Met een driewieler gaat dat niet. Je kan niet met je gewicht sturen. Net als in de bus moet je jouw zwaartepunt door de bocht heen balanceren. Je hebt met een driewieler meer ruimte nodig voor een bocht. Als je één wiel voor hebt, kan je bij een bocht immers met het achterwiel ergens achter blijven steken. Met twee wielen voor kan je zien of je wel of niet door een smalte heen kan. Twee wielen voor stuurt zwaarder en ook hiermee moet je een ruime bocht nemen.
In een bak voor of achter kan je meer dingen vervoeren dan met een tweewieler. Als je een driewieler gebruikt, laat dan – net als bij een tweewieler – goed de hoogte van het zadel afstellen. Dat kan een fietsenmaker of fysiotherapeut voor je doen. Een te hoog zadel geeft problemen met het zitvlak, een te laag zadel maakt dat je heupen en knieën verkeerd belast worden. Nadelen zijn dat je meer ruimte nodig hebt om de driewieler te stallen, dat fietsrekken alleen op tweewielers zijn ingesteld, en dat je meer onderhoudskosten hebt dan bij een tweewieler. Een voordeel is ook dat je nu goed richting kan aangeven met een hand bij het rechts of links afslaan, terwijl dat op een tweewieler niet meer gaat. Ook zien andere weggebruikers in een oogopslag dat je minder goed en sterk bent. Zij houden in een reflex daar automatisch rekening mee. Je zult er veel plezier aan beleven. (26-12-21)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 26 december 2021 12:02