Dwalen bij dementie

0
0

Mijn buurman met dementie woont thuis. Hij dwaalt op niet voorspelbare tijden over straat, soms half gekleed, soms urenlang, dan is hij uitgeput. Zijn vrouw doet haar best, maar hij weet toch het huis uit te komen. Hoe kunnen wij helpen?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 27 februari 2021 22:14
10 Bekeken
0
Privé antwoord

De dokter stelt dementie vast. Het geneest niet, er is geen behandeling, alleen verzorging. Het verergert snel of traag. De zieke vraagt steeds meer goede zorg, wat steeds minder lukt. De drang tot dwalen en zwerven komt vaak voor en neemt toe. Dit stopt pas als de patiënt niet meer kan lopen. Intussen kan de patiënt verdwalen, zoekraken, uitgeput vallen en iets breken, onderkoeld raken, etc. Zwerfdrang is een duidelijke reden voor opname in een verpleeghuis met een gesloten afdeling. Daar ruimten waar de zwerfdrang geen kwaad kan. De patiënt kan niet van de afdeling komen, behalve met capabele begeleiding. Let op dat hij niet te lang rondloopt, want dan kan hij ook op zijn afdeling oververmoeid raken en vallen, zelfs in een instelling.
Tot zijn opname in een verpleeghuis is het nodig hem altijd in de gaten te houden. Dit is erg vermoeiend. Doe de deur op slot zodat hij het huis niet kan verlaten. Vastbinden is alleen in extreme situaties mogelijk, maar dan kan de patiënt zich verwonden. Op de deur kan je een apart slot plaatsen, dat hij niet kan openen. Ook is een deurbel mogelijk die rinkelt als hij het huis toch verlaat. Zeker nu hij zich niet weet te kleden en er toch op uit gaat. De kans is er dat hij dan bv. in een onderbroek wegloopt. Probeer thuis een ‘gesloten’ huis te maken. Als hij toch ontsnapt, neem dan bij het zoeken direct contact op met de wijkagent of politie en ga op pad met een grote dikke (regen)jas om hem warm te kleden tegen de kou. De jas om hem heen kan hem rustig maken. Het is mogelijk hem een tracer te geven, zodat hij altijd gevolgd kan worden, zolang hij het niet wegmaakt. Het is mogelijk hem een deskundig geprepareerde telefoon te laten dragen waar met drukken op elke toets maar één bepaald persoon wordt bereikt waarmee goede hulp geboden kan worden. 270221

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 27 februari 2021 22:14