Enkels en polsen breken

Beantwoord vraag
Categorie:
0
0

Ik zwik als zeventigjarige vaak mijn enkels. Ik kan daarbij vallen en ik ben bang dat mijn pols of mijn heup breek. Wat kan ik hieraan doen?

 

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 19 mei 2014 15:20
1206 Bekeken
Voeg commentaar toe
0
Privé antwoord

Enkels zwikken is pijnlijk en men gaat er minder door bewegen. Het komt meer voor als je minder loopt. En bij bejaarden komen breuken van een heup, pols of enkel vrij veel voor. Dan ben je ook hulpbehoevend of invalide. Wie rechts is en haar / zijn rechterpols breekt, is meer gehandicapt dan wanneer de linker pols breekt. Vooral als je al andere lichamelijke problemen hebt. Het kan dan nuttig zijn om hulp te vragen van een verpleegkundige of verzorger. Wijs er op dat je met de andere hand erg weinig kan doen. En zij die links zijn en links de pols breekt, moet de helper uitleggen dat dat je belangrijkste hand is.
Om je enkels te versterken ga je dagelijks een minuut of tien op en neer wippen op je tenen, zodat je hielen een eind van de grond gaan. Houd je als je wankel bent, houd je je ergens aan vast. Om de polsen sterk te maken, ga je met je handen tegen een rand van de muur, kast of tafel steunen, waarbij je voeten verder dan een meter van die rand of muur houdt. Druk je een keer of twintig van die rand af. Let op dat je voeten niet uitglijden of de tafel niet wegglijdt. Als je in een stoel met leuningen zit, kan jij je langzaam met de handen op de leuningen omhoog duwen en dan langzaam weer zakken tot je zit. Doe dit bv. tien keer. Het zwaarst is horizontaal met je buik boven de grond met gestrekte handen opdrukoefeningen doen, maar dit hoeft niet. Een bijkomend voordeel is dat je vlot leert opstaan. Het is niet de bedoeling dat je krachtige spieren krijgt, maar dat je enkels en polsen sterker worden. Overleg met arts en fysiotherapeut wat je nog verder kan doen. De kans dat je vervelend valt, wordt hier mee kleiner. Maar als je toch vaak snel onverwacht en ongelukkig kan vallen overweeg dan je heupen met plastic schilden te beschermen. Zie verder bij heupbeschermers. 040322

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Frank
Anwoord op 19 mei 2014 15:21
Voeg commentaar toe

Verzend je antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]