Enkels en polsen breken

Categorie:
0
0

Ik zwik als zeventigjarige vaak mijn enkels. Ik kan daarbij vallen en ik ben bang dat mijn pols of mijn heup breek. Wat kan ik hieraan doen?

 

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 19 mei 2014 15:20
1337 Bekeken
0
Privé antwoord

Enkels zwikken is pijnlijk en je gaat er minder door bewegen. Het komt meer voor als je minder loopt. En bij bejaarden komen breuken van een heup, pols of enkel vrij veel voor. Dan ben je ook hulpbehoevend of invalide. Wie rechts is en de rechterpols breekt, is meer gehandicapt dan wanneer de linker pols breekt. Vooral als je al andere lichamelijke problemen hebt. Het kan dan nuttig zijn om hulp te vragen van een verpleegkundige of verzorger. Wijs er op dat je met de andere hand erg weinig kan doen. En wie links is en links de pols breekt, moet de helper uitleggen dat dat je belangrijkste hand is.
Na breuk van pols of enkel heb je meer kans om te vallen. Dus is het erg oppassen met bewegen, omdat bij vallen je andere enkel of pols eerder breken. Dan ben je zo gehandicapt dat je vaak naar een verzorgingshuis moet.
Om je enkels te versterken ga je dagelijks een minuut of tien op en neer wippen op je tenen, zodat je hielen een eind van de grond gaan. Als je wankel bent, houd je je ergens aan vast. Om de polsen sterk te maken, ga je met je handen tegen een rand van de muur, kast of tafel steunen, waarbij je jouw voeten meer dan een meter van die rand of muur houdt. Druk je een keer of honderd van die rand af. Deze oefening versterken je polsen en enkels. Let op dat je voeten niet uitglijden of de tafel niet wegglijdt. Als je in een stoel met leuningen zit, kan jij je langzaam met de handen op de leuningen omhoog duwen en dan langzaam weer zakken tot je zit. Doe dit bv. tien keer.
Met je polsoefeningen kan je eelt op je handen krijgen. Dit voorkom je door bv. washandjes tussen handen en rand te houden. Het zwaarst is horizontaal met je buik boven de grond met gestrekte handen opdrukoefeningen doen, (push ups) maar dit hoeft niet. Hier is het voordeel is dat je vlot leert opstaan. Het is niet de bedoeling dat je krachtige spieren krijgt, maar dat je enkels en polsen steviger en stabieler worden. Overleg met arts en fysiotherapeut wat je nog verder kan doen. Denk bv. aan een valpreventiecursus. De kans dat je vervelend valt, wordt hier mee kleiner. Maar als je toch vaak snel onverwacht en ongelukkig kan vallen overweeg dan je heupen met plastic schilden te beschermen. Zie verder bij heupbeschermers. 040322 041222

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Frank
Anwoord op 19 mei 2014 15:21