Fietsen, elektrische fiets e-bike, hometrainer

0
0

Ik fiets graag. Mijn krachten nemen af. De wegen worden drukker en het lijkt er op dat men geen rekening met mij houdt. Zal ik een elektrische fiets nemen? Of stoppen met fietsen? Of een fietshelm nemen? Graag tips.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 9 oktober 2021 22:24
801 Bekeken
0
Privé antwoord

Om goed te fietsen moet je met één hand aan het stuur gemakkelijk balans houden. Als opzij kijken bij het fietsen, en de richting met een hand aangeven erg lastig wordt voor je evenwicht, is het wijs drukke straten te kiezen en vooral fietspaden te rijden. Vraag anders een ergo- of fysiotherapeut om raad: over zadelhoogte, of je voeten de grond raken bij stilstand, of je veilig kan fietsen omdat je sterk en fit genoeg bent. Wees zichtbaar: dus gele, oranje, rode kleding en niet grijs en zwart, zeker na zonsondergang. Gebruik felgekleurde handschoenen (geel, wit of rood), de winter, zodat men jou duidelijk ziet; vooral als je richting aangeeft bij het naar links of rechts rijden. Als je wankel bent, neem dan een driewielerfiets.
Als je bijhoudt hoeveel je fietst blijf je gemotiveerd te fietsen. Stel je een doel: 5 of 10 of 15 km per dag gemiddeld. Pas op bij het fietsen op onbekend terrein, in het buitenland, waar auto’s links rijden.
Met een elektrische fiets of e-bike kom je gemakkelijk verder dan met een gewone fiets. Maar je beweegt minder en gaat gauw sneller dan je kan reageren. Probeer een tweedehandse e-bike, pas op de accu kan dan minder bereik bieden. Accu’s zijn duur zijn en snel te oud. De e-bike is zwaar, dus je bent snel uit balans en valt harder als je valt. Om je toch goed in te spannen kan je de energie laag zetten zodat je flink moet trappen. Zo houd je conditie.
Een goede fietshelm is nuttig, vooral bij snel fietsen of e-biken en bij drukte. Oefen een acute stop; zo controleer je de remmen en je reflexen. Een fietshelm is niet genoeg als je geen evenwicht kan houden; dan heb je eerder een driewielerfiets nodig. Een fietshelm beschermt alleen je hoofd, en beschermt niet tegen breken van arm of been. Je kan veilig op een hometrainer je conditie op peil houden.
Blokkeer de neiging om steeds harder te e-biken, wat steeds meer mensen doen. Stel je een harde grens, bv. 20 km/uur. Hard rijden leidt tot hardvallen met grotere botsingen met gecombineerde flinke letsels: vooral een hersenschudding en een botbreuk: pols, dijbeen, sleutelbeen, ribben en zelfs schedelbasis. Als je neigt tot vallen helpt een helm tegen schedel- en hersenletsel, maar niet tegen botbreuken. Dus sneller rijden omdat je een helm draagt is niet verstandig. Op rechte stukken en wanneer er weinig verkeer is kan je oefenen met een tijdje harder fietsen. (28015) (21.1.17) (171021)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 9 oktober 2021 22:26