Inenten en corona

0
0

Waarom is het inenten bij corona zo ingewikkeld? Is het riskant?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 15 februari 2021 09:55
774 Bekeken
0
Privé antwoord

Corona kan ernstig ziek maken en dodelijk zijn, maar de meerderheid komt er vrij redelijk doorheen. Soms gaat het haast klachtenvrij. De vaccins zijn in razend tempo (binnen een jaar, maar niet overhaast) hoogwaardig ontwikkeld, werken goed, zelfs beter dan de jaarlijkse griepvaccins. De toediening moet zorgvuldig gebeuren om bederf te voorkomen. De verschillende merken vaccins moeten in enorme aantallen worden gemaakt, verpakt, getransporteerd, ingevlogen uit buitenlanden. Het eerste vaccin moet uiterst diepgevroren worden vervoerd en na ontdooiing gelijk toegediend. Andere vaccins hebben minder strenge transportvoorwaarden. Dit verklaart waarom in het begin niet de huisartsen deze inentingen geven, wat ze al heel goed kunnen met griepvaccinaties. De eerste partijen zijn uitgedeeld in grote ziekenhuizen om ze ultradiepe vriezers hebben. Nu doet vaak de GGD het op grote inentingslocaties. Ook wijzigt het beleid regelmatig: eerst de meest kwetsbaren, toen de zorgmedewerkers als die kwetsbaren lastig te bereiken zijn. Ook helpt het winterweer niet mee.
In de laatste anderhalf jaar (per oktober 2022) zijn er meer vaccinatieronden geweest. De oudste bewoners hebben vier of vijf injecties op rij gekregen, ook met betere vaccins, die aangepast zijn aan de nieuwe varianten, die overigens milder verlopen dan de eerste alfa- en delta-variant. De meerderheid van de mensen hebben antistoffen tegen corona, velen hebben het gehad, ook de jongeren (symptoomarm tot symptoomvrij). Dus is de groepsimmuniteit sterker geworden, zodat zij zonder afweer of vaccinaties geholpen worden door minder circulatie van het virus. Bij het kouder worden zien we meer corona opduiken, ook in het ziekenhuis, maar er is geen enorme belasting op de intensive care units. Toch zijn de virologen alert, ze kijken of er nieuwe varianten grote schade zouden kunnen veroorzaken. Het spectrum vaccins is overigens aan het toenemen.
Er wordt wel rekening gehouden met meer griep - gezien de nieuwe mutaties in dat veld - maar ook longontsteking door pneumokokken (zie pneumonvax 23).
15-02-2021 / 06-10-2022

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 15 februari 2021 22:50