Masseren

0
0

In bepaalde culturen is masseren prettig. Bij dementie schijnt masseren heel goed te doen. Hoe doe ik dat? Waar is het te leren?

Opgelost
Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 16 mei 2014 08:04
2018 Bekeken
1
Privé antwoord

Elkaar aanraken, strelen en masseren is alleen prettig als het gewenst, vrijwillig, pijnloos en zonder dwang plaats vindt. Als praten met een demente persoon niet meer mogelijk is, kan masseren het contact vaak goed vervangen. Je merkt dan bv. dat onrustig gedrag verdwijnt. Dit varieert van zacht strelen met een hand tot het stevig ritmisch duwen in de rug. Maar veel mensen zonder dementie vinden het ook prettig.
Je leert het vooral door het gewoon te doen, in goede wisselwerking met degene die je masseert. Het kan dus zijn dat je jouw moeder anders masseert dan je tante. De een wil hard gemasseerd worden, de ander flink gewreven, soms wil men gestreeld worden. Dit laatste betreft baby’s. Je kan ook afwisselen. Op You Tube zijn veel voorbeelden te vinden, die je stap voor stap, greep voor greep na kan doen. In veel culturen is masseren normaal, en in westerse kringen moet men eraan wennen. Elkaar goed masseren helpt ook relaties verstevigen. Bij ziekte, jeuk, eczeem en pijn kan men beter eerst overleggen met de arts, verpleegkundige of fysiotherapeut. Bij eczeem kan bv. therapeutische crème of zalf worden gesmeerd. Smeren is een zachte vorm van masseren. (160514) (111021)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door admin
Anwoord op 16 mei 2014 08:04