Omicron

0
0

Wat is er toch met Omciron? Ik ben er bang van? Wat te doen?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 7 februari 2022 21:49
426 Bekeken
0
Privé antwoord

Omicron is een heel besmettelijke variant van corona, in Zuid-Afrika verschenen en ingevlogen door reizigers. Het is besmettelijker dan waterpokken. In korte tijd verovert het landen, verdringt de delta variant, die daarvoor de alfa variant heeft verdrongen. In enkele weken tijd komen wetenschappelijk feiten erover aan het licht. De kennisverwerving rond corona stijgt snel sterk. De delta is ziekmakender dan de alfa. De omicron is milder en verschilt van de delta en alfa doordat het vooral in de luchtwegen zit en minder in de longen.
De antistoffen tegen de ernstige deltavariant door na de eerste vaccinatie blijven te kort, na de tweede prik langer, maar zakken binnen een half jaar zorgwekkend – dit zie je terug in meer zieken. De derde prik wordt booster genoemd, en deze komt ongeveer 6 maanden na de tweede prik. Belangrijk is dat de booster ook de T-celafweer versterkt, wat krachtiger beschermt dan antistoffen. De booster wordt eerst vooral door ouderen genomen en dit verschuift het ziektebeeld: niet gevaccineerde mensen en jongeren worden nu sneller besmet door omicron dan door beta of delta, maar minder ziek. In landen met een slecht vaccinatiebeleid daalt de sterfte ook, doordat omicron de gemene delta verdringt.
Vooral jonge mensen tot circa 50 jaar worden voor omicron opgenomen, terwijl ouderen juist minder opgenomen worden. Dit is iets anders dan opgenomen worden voor een operatie of andere ziekte, maar dat besmetting met omicron de reden is voor opname (of delta, toen die de overhand nog had).
Voor mensen met een verstoorde afweer, eventueel door medicijnen of bestraling en zware operatie, is dit uiteraard onzeker, omdat daar onderzoek slechts beperkt kan zijn. Dan is veel meer tijd nodig om zinvolle suggesties of adviezen te geven. Zeker is dat de standaard maatregelen (1.5 meter, MNM = mondneusmasker, bij op corona wijzende klachten testen en in quarantaine gaan, e.d.) nuttig blijven.
Omicron ontsteekt meer de luchtwegen (in neus naar longen), terwijl de delta en de alfa vooral de longen en bloedvaten treft. Het ziektebeeld verschuift bij veel patiënten dan naar minder ernstig door omicron. Dat komt omdat complicaties samenhangen met verstoppingen in de bloedvaten
Wanneer iemand opgenomen wordt voor een andere ziekte of operatie en hij blijkt corona te hebben, dan wordt de zorg zeer verzwaard door alle isolerende maatregelen; waarbij het dragen en wisselen van lange beschermende kleding. Kortom: het blijft verstandig je drie keer te laten inenten. Er is nu overleg over een vierde prik in het komend najaar. (070222) (150322) 140422)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 7 februari 2022 21:50