Oppassen bij dementie

0
0

Waar moet ik bij het oppassen bij iemand met dementie op letten?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 22 mei 2021 22:26
899 Bekeken
0
Privé antwoord

Regel de zorg goed, zet het voor in het logboek, en een document met de medische kerngegevens. Daarin staat ook de buddy (zie buddy) en diens bereikbaarheden. Het is belangrijk korte notities te maken, want het logboek kan jaren beslaan.
Men hoort de persoon met dementie altijd in de gaten houden, tot dat die geheel bedlegerig is. Dit is erg vermoeiend. Is er een ‘oppasdienstregeling’ nodig? Probeer een ‘gesloten’ thuis te maken. Doe de deur op slot zodat hij niet weg kan gaan. Vastbinden en opsluiten doe je alleen in extreme situaties. De patiënt kan zich verwonden. Let ook op gevaren met heet water of vuur (‘’de patiënt wil ‘’koken’’). En de aansprakelijkheidsverzekering geldt misschien niet meer. Overweeg een extra slot op de buitendeur dat hij niet kan openen. En een deurbel die rinkelt als hij het huis uit komt. Als hij of zij bv. in ondergoed weggaat is een sterk argument voor ‘beschermd wonen’, te weten een verpleeghuis voor psychogeriatrie.
Als de demente persoon toch gaat zwerven, ga dan zijn tracer na (als hij die heeft en draagt), en neem bij het zoeken direct contact op met kennissen, de wijkagent, de sociale media om samen te zoeken. Ga zoeken met een grote dikke (regen)jas en wat water om – na het vinden - hem warm te kleden en drinken te geven. De jas om hem heen kan hem rustig maken. Denk ook een ‘’behandelde’’ telefoon laten dragen waar met een druk op elke toets de buddy wordt bereikt, die goed hulp kan regelen. (230521)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 23 mei 2021 18:16