ouders helpen vanuit het buitenland

Categorie:
0
0

Ik woon en werk in het buitenland en kan mijn bejaarde ouders niet helpen als ze het hard nodig hebben. Wat zijn de mogelijkheden?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 10 januari 2015 15:19
1343 Bekeken
0
Privé antwoord

Belangrijk is werkende contacten te leggen en te onderhouden. Tegenwoordig kan veel dagelijks digitaal gedaan worden: whatsapp, email, internet, telefoon, skype. Maak een lijst van belangrijke zorgpunten, nu en welke in de komende jaren er bij kunnen komen. Bovenaan wat er bij acute ziekte, ongeval moet gebeuren (noteer b.v. het deelnamenummer van de ziektekostenverzekeraar). En wat zijn de eigen mogelijkheden van je ouders: lichamelijk, geestelijk, behuizing, financieel, sociaal. Zijn er actieve kennissen? Regel goed contact met de huisarts en haar/zijn team, met de wijkverpleegkundige. Leg een goed netwerk aan rond je ouders, waarbij ook buren en vrijwilligers je mailadres hebben, en met een SMS kunnen aangeven dat er een mail is.
Het organiseren van hulp kan lastig zijn, als de zorgbehoefte plotseling sterk toeneemt, bij chronische ziekte, bedlegerigheid, begeleiding bij bewegen wegens invaliditeit; ook als je tijdelijk in de woonplaats van je ouders bent. Denk dan aan grote maatregelen: kunnen en willen je ouders naar jou toe komen in het buitenland? Dit heeft veel consequenties en vaak willen ze gewoon niet in den vreemde wonen, buiten hun buurtje. Maatwerk is nodig maar lastig te realiseren en dan moet je rigoureus durven denken. Een ‘uitruil’ van ouderenzorg is een denkbare droom: iemand die nabij je ouders woont, en zelf ouders heeft in jouw woonplaats. En jij zorgt voor de ouders van die persoon, die voor jouw ouders zorgt. Zo iemand is haast niet te vinden, maar tussen grote steden (Amsterdam, New York) is dat voorstelbaar. Maar misschien zijn hier varianten op te maken. Anders moet je kiezen tussen naar je ouders komen voor hun zorg en anders hun opname in een verzorgingshuis waar je ook goed contact mee moet hebben.

(30-12-2022)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 10 januari 2015 15:20