Steunkousen

Categorie:
0
0

Mijn hoogbejaarde moeder heeft spataderen. Daar draagt ze al jaren steunkousen voor en de benen zijn goed. Moeten die steunkousen elke dag om? Ze heeft er last van bij warm weer. Kan ik ze aantrekken?

 

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 19 mei 2014 09:07
1614 Bekeken
0
Privé antwoord

Spataderen zijn verwijde bloedvaten in de benen. Bloed stroomt door die vaten van je voeten naar boven terug, naar het hart. Kleppen in die vaten horen het terugstromen - door de zwaartekracht - tegen te gaan. Als die kleppen verouderen en stuk raken, herstellen ze niet. Het bloed dat niet goed naar boven kan, blijft in de bloedvaten stuwen. Die worden dikker en zie je als blauw gekleurde slingers onder de huid van de benen. Het is niet fraai, ze zijn kwetsbaar, de huid wordt er extra dun. Dus bij stoten heb je snel bloedende wondjes, de huid kan ontstoken raken, met schilfering en zweertjes. Het kan zelfs gaan ruiken. Factoren van invloed zijn: staande beroepen (kapper, chirurg, kok), zwangerschappen.
Steunkousen zijn elastisch en drukken de aderen dicht, terwijl het bloed wel omhoog kan gaan, naar het hart. Steunkousen gaan over de voet omhoog en reiken van knie tot enkel. Spataderen genezen niet, dus je hoort je steunkousen altijd te dragen. Alleen als je horizontaal bent, dus als je slaapt, kunnen steunkousen worden uit gedaan. Bij zitten houd je ze ook om. Je kan eventueel ze uit doen en met de voeten ruim boven je heupen zitten, met de benen vrij hoog op een tafel. Daarna moeten ze weer aan. Een voordeel is ook dat steunkousen tegen wondjes door stoten beschermt. Dus als je je moeilijk beweegt moet je ze toch om.
Steunkousen drukken namelijk de er onderliggende spataderen veilig dicht. Daarom dien je jouw steunkousen de hele dag te dragen. Alleen in de nacht gaan ze uit. Bij heel warm weer mogen ze bij hoge uitzondering een half dagje uit blijven. Let goed op hoe dik de spataderen dan kunnen worden. Op You Tube staan filmpjes met goede instructies hoe je zelf steunkousen goed en veilig voor de huid aan te trekken. Eventueel leer je het van een verpleegkundige via de huisarts. Leer het ook je buddy. Er is ook een hulpapparaat om de kousen zelf aan te trekken. Het zelf doen is ook een gym-oefening.
Vaseline of crème voor de tere huid en een hulpkousje kunnen nodig zijn om de steunkousen aan te trekken. De huidarts schrijft ze voor, een kousenspecialist maakt ze. Vaak worden ze per [half] jaar vernieuwd. Doe de oude niet weg, houd ze als reserve. Vraag ook om wasvoorschriften aan de kousenmeter. 19.05.2014 / 17.02.2015 (040622)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Frank
Anwoord op 19 mei 2014 09:09