Uitdroging

Categorie:
1
0

Mijn hoogbejaarde man drinkt niet veel, omdat hij niet vaak naar de wc wil gaan. Hoe kan ik weten of hij uitdroogt? Wat zijn de gevaren van uitdrogen?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 16 mei 2014 08:24
2273 Bekeken
1
Privé antwoord

Bejaarden drinken wel eens heel weinig omdat ze bij het uitgaan niet naar een openbaar toilet kunnen of willen. Ze bewegen zich b.v. moeilijk - bv. met een rollator. Een andere reden waarom hoogbejaarde mannen weinig willen plassen zijn soms “ongelukjes”; dan is de sluitspier niet meer goed en kan bij lachen en vol zijn wat urine losschieten, waardoor het ondergoed nat wordt.
Te weinig drinken is ongezond. Alle weefsels in het lichaam hebben water nodig. Wie te weinig drinkt, gaat minder plassen, houdt afvalstoffen vast en verzuurt. Het risico van blaasontsteking is toegenomen, (zie blaasontsteking). Men voelt zich akelig en loopt risico’s op uitdroging. De ogen liggen diep in de kassen; dit kan je in de spiegel kijken. De arts kan de uitdroging vaststellen. Eventueel bel je de huisarts en stuurt een foto van het gezicht. Ook kan zijn gewicht en bloeddruk flink dalen. Er is kans op een blaasontsteking. De nieren werken dan minder goed. Tenslotte wordt men suf. Het is verstandig vaak (kraanwater) te drinken, zodat je per dag vier tot zes keer moet plassen. Zie verder “zittend plassen”. (050322)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door admin
Anwoord op 16 mei 2014 08:25