Vergeetachtigheid

Beantwoord vraag
Categorie:
2
1

We worden toenemend vergeetachtig. Zo vergat ik mijn huissleutels. En mijn partner zijn verzekeringskaart. Heeft u tips?

 

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 19 mei 2014 15:30
1003 Bekeken
Voeg commentaar toe
2
Privé antwoord

Hier volgen enkele tips. Wellicht heeft u of hebben anderen ook suggesties. Die kunt u hieronder kwijt zodat ook anderen daar wat aan hebben. Alvast hartelijk dank.
Zaken die u niet wil vergeten – uw rijbewijs, uw ziektekostenverzekering, uw bankpasje, uw OV-chipkaart – kunt u in een tasje doen, dat u om uw nek hangt, binnen uw kleren. U moet er wel gemakkelijk bij kunnen. Oefen er thuis mee om snel de juiste kaart er uit te halen.
Neem een ketting met de huissleutel er aan. Die bevestigt u aan uw broekriem, om uw middel, en de sleutel gaat in de broekzak. Of u bevestigt uw huissleutel aan een keycord en draagt dat om uw nek.
Schrijf belangrijke dingen op in een schrift, met een digitale kopie (in de computer) bij een vertrouweling: uw kind, uw neef, uw toezichthouder, uw eerste contactpersoon. Denk hierbij aan uw bankrekeningnummer, uw verzekeringspapier tegen inbraak, diefstal, e.d. Noteer klantnummers, bijbehorende telefoonnummers en mailadressen.
Als u zo vergeetachtig bent dat u buitenshuis verdwaalt zodat u uw huis niet meer terug kan vinden, is extra hulp en leiding nodig, om te voorkomen dat u grote problemen krijgt. Deskundigen kunnen u adviseren: een kaart om uw hals waar uw naam, adres, en het telefoonnummer van uw eerste contactpersoon op staat. Het is nuttig indien iedereen een eerste contactpersoon heeft. Die persoon weet veel van u en kan eventueel in uw zaken alles wat voor u belangrijk is vinden.
Dingen die u beslist niet wil vergeten, schrijft u op een LIJST, eventueel een schoolbordje op de muur. Een vast schrift op tafel kan goed dienst doen. U noteert daarin uw agenda: de kapper, wat u wilt kopen, de bijeenkomst van uw bridgeclub, uw vriend in het café, uw loterijbriefje enz.. Oefen u er in dat u enkele keren per dag in uw agenda kijkt en voor de komende week alle punten naloopt. Dan kan het zijn dat u een bepaalde taak niet meer hoeft te doen, omdat het is opgelost.
Zoals u vroeger op school dingen uit het hoofd leerde, kunt u dat nu ook doen: opschrijven, enkele keren hardop voorlezen, enkele keren uit het hoofd hardop herhalen. De combinatie van schrijven, spreken en herhalen gaat veel vergeetachtigheid tegen.
Wat u niet moet doen, is twee of drie agenda’s extra houden, want dan raken mensen in de war. Wat u ook niet helpt zijn schuldgevoelens als u iets vergeten bent. Vergeten gaat zonder opzet en als u nadelen ondervindt; hier helpen schuldgevoelens niet.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Marijse Citroen
Anwoord op 19 mei 2014 15:33
Voeg commentaar toe
1
Privé antwoord

In de dementie-krant stond een leuke tip voor de weg terugvinden. Maak met een krijtje aan een stok een lijn van huis naar uw bestemming. Als een modern kleinduimpje vindt u uw weg terug.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Marijse
Anwoord op 23 mei 2014 16:18
Voeg commentaar toe

Verzend je antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]