Vergeetachtigheid

Categorie:
2
1

We worden toenemend vergeetachtig. Zo vergat ik mijn huissleutels. En mijn partner zijn verzekeringskaart. Heeft u tips?

 

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 19 mei 2014 15:30
2177 Bekeken
3
Privé antwoord

Hier volgen enkele tips. Wellicht heb je of hebben anderen ook suggesties. Die kan je ons zenden, mogelijk hebben anderen daar wat aan hebben. Vast grote dank.
Zaken die je niet mag vergeten – rijbewijs, ziektekostenverzekering, bankpasje, OV-chipkaar kan je in een tasje doen; dit hang je om je nek, onder je kleren. Men moet er wel gemakkelijk bij kunnen. Oefen er thuis mee om snel de juiste kaart er uit te halen.
Neem een ketting met de huissleutel er aan. Die bevestig je aan je kleding, riem, om je middel, en de sleutel gaat in de broekzak. Of je bevestigt je huissleutel aan een snoer om je hals, br />
Schrijf belangrijke dingen op in een schrift, met een digitale kopie (in de computer) bij een vertrouweling: je kind, je neef, je toezichthouder, je eerste contactpersoon. Denk hierbij aan je bankrekeningnummer, je verzekeringspapier tegen inbraak, diefstal, e.d. Noteer klantnummers, bijbehorende telefoonnummers en mailadressen.
Als je zo vergeetachtig bent dat je buitenshuis verdwaalt zodat jij je huis niet meer terug kan vinden, is extra hulp en leiding nodig, om eventuele problemen te voorkomen. Deskundigen kunnen je adviseren: een kaart om je hals waar uw naam, adres, en het telefoonnummer van uw eerste contactpersoon op staat. Zie crisiskaart. Het is goed wanneer iedereen een eerste contactpersoon heeft. Die persoon weet veel van je en kan eventueel in je zaken alles wat voor jou belangrijk is vinden. Lees ook onder zoekterm buddy
Dingen die je niet wil vergeten, schrijf je op een LIJST, of een schoolbordje op de muur. Een vast schrift op tafel kan goed dienst doen. Noteer je boodschappen in agenda: de kapper, wat je wil kopen, de bijeenkomst van je bridgeclub, je vriend in het café, je loterijbriefje enz.. Oefen dat je enkele keren per dag in je agenda kijkt en voor de komende week alle punten naloopt. Dan kan het zijn dat je iets niet meer hoeft te doen, omdat het is opgelost.
Zoals je vroeger op school dingen uit het hoofd leerde, kan je dat nu ook doen: opschrijven, enkele keren hardop voorlezen, enkele keren uit het hoofd hardop herhalen. De combinatie van schrijven, spreken en herhalen gaat veel vergeetachtigheid tegen.
Wat je niet moet doen, is twee of drie agenda’s extra houden, want dan raken mensen en jijzelf in de war. Wat ook niet helpt zijn schuldgevoelens als je toch iets vergeet. Vergeten gaat zonder opzet en - als je nadelen ondervindt - helpen schuldgevoelens niet. (020322)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Marijse Citroen
Anwoord op 19 mei 2014 15:33