Wat is een buddy?

0
0

Ik ben ziekelijk, oud en alleen. Wat is een buddy? ik moet er een zoeken.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Gevraagd op 11 augustus 2021 09:47
723 Bekeken
0
Privé antwoord

Veel mensen hebben een buddy nodig. Vooral als je alleen bent. Je buddy is die vriend die je helpt jouw zaken te regelen. Als het nodig is, regelt die buddy het. Hier gaat het over je buddy voor je gezondheid en ziekte(s). De buddy is je vertrouwenspersoon en kan ook gaan over andere zaken gaan: geld, huis, reparaties, dier. Liefst heb je iemand die betrouwbaar is, gezonder en jonger dan jij. En digitaal goed is en dus op computer en internet dingen kan regelen. Je buddy heeft een smartphone met jouw gegevens erop. Soms dwingen feiten je een minder bekend persoon in vertrouwen te nemen. Veel mantelzorgers werken al als een buddy zonder die term te weten.
Schrijf met je buddy op een vel stevig papier je medische zaken op Medische Kerngegevens). Veel mensen weten te weinig over hun ziekte(s) en wie bij problemen hen kunnen helpen. Ze bellen dan de dokter, of 112 of ze bellen niet.
Nog eens: Als jij ineens hulpeloos bent, omdat je bv. je pols breekt, wie helpt jou dan? Door een val kan je te veel pijn hebben, bewusteloos zijn. Je bent hulpeloos, maar hebt snel hulp nodig. Bel dan je buddy.
Stel het vinden van je buddy niet uit, want nu kan je nadenken en overleggen. Kies je buddy met enige zorg. Wat je buddy van je weet moet hij of zij vertrouwelijk houden, dus aan niemand melden. Alleen in jouw belang geeft je buddy je gegevens door: de arts, de verpleegkundige, de agent, aan de noodtelefoon 112. Wie slecht Nederlands spreekt, maar Turks, of Arabisch, zoekt dus een buddy die Turks of Arabisch én Nederlands kan spreken. Vaak is dat een zoon, dochter of kennis die hier opgegroeid en opgeleid zijn. Soms kan de imam helpen. De tolkentelefoon is een goede algemene dienst die uitsluitend vertaalt wat hij of zij horen.
Geef je buddy ruimte. Als je strenge regels aan haar of hem oplegt, is het lastig voor je buddy. Nogmaals: uitsluitend in jouw belang geeft de buddy de nodige informatie aan helpers. Je buddy is je sleutelvriend en weet waar je sleutels zijn. Eventueel heeft je buddy een waarnemer.
Denk ook aan een eventuele vergoeding als je buddy veel werk aan je heeft. Er zijn instellingen die deze functie beroepsmatig – tegen betaling - doen; zie o.m. www.mentorschap.nl. Dat gaat dan meer over wanneer je wilsonbekwaam zou zijn, dus je eigen zaken niet kan regelen. Vrijwaar je buddy voor kosten en schulden. (050222)

Gemarkeerd als spam
Geschreven door
Anwoord op 11 augustus 2021 09:48